Európai mandulafenyő (Pinus pinea)

 

           A Mediterráneumból származó mandulafenyő kis vagy közepes termetű fa, amely idősebb korára vízszintesen álló, sűrű ágaival sajátságosan ellaposodó, ernyőszerű koronát fejleszt, egyedülálló látványt nyújt a kertekben, parkokban. A fiatal hajtások szürkészöldek és simák, idősebb korukban világosbarnák. Az áttelelő rügyek megnyúlt oválisak, pikkelyeik visszahajlók.

            A 10-15 cm hosszú tűlevelek ritkásak, párosával állnak, kemények és kissé csavarodottak, erősen kihegyezettek, élük alig észrevehetően fogazott. 2-3 évig a hajtáson maradnak. Az idősebb fák vörösesszürke kérge mélyen hosszanti irányban barázdált.

            A tobozok vaskos, tömzsi nyélen két-hármasával fejlődnek, tojásdadok vagy majdnem gömbölyűek, 8-15 cm hosszúak, fénylő dióbarnák, a harmadik évben érnek be. A csúcsi részükön vaskos, párnaszerű tobozpikkelyek középen jól kivehetően két részre tagolódnak, mutatva ily módon a második és harmadik évi növekedést. Nagy, sötét vörösbarna vastag héjú, ehető magvait igen nagy mennyiségben hozza (tobozonként gyakran száznál is többet).

            A minden más növénytől eltérő megjelenésű, festői szépségű mandulafenyő a talaj iránt igénytelen, üde talajon azonban gyorsabban fejlődik. Fagyra érzékeny, ezért 3-4 éves koráig amíg az időskori tűk meg nem jelennek üvegházi vagy fólia alatti előnevelést igényel, majd védett helyre kell kiültetni. Télen a jeges szél, nyáron a tűző nap szárító hatásától néhány évig óvni kell, tehát szélvédett helyet keressünk neki. Ha nem tudjuk elég védett helyre kiültetni, akkor még tovább ajánlatos fólia alatt nevelni. Gyorsabban fagytűrővé tehetjük, ha nem magról szaporítjuk, hanem egy idősebb példányról oltunk akár erdei-, akár feketefenyőre.

            A közelébe ültetett olasz ciprussal (Cupressus sempervirens) különleges kontraszt-hatást érhetünk el. Nagyon szépen mutat környezetében a füge (Ficus carica), a rozmaring (Rosmarinus officinalis), a levendula (Lavandula angustifolia), a cserszömörce (Cotinus coggygria), a tűztövis (Pyracantha coccinea), az örökzöld tölgy (Quercus ilex), a gránátalma (Punica granatum), a sülzanót (Ulex europaeus) és még sok más mediterrán cserje, félcserje.

 

2010-ben megjelenő CONIFERS AROUND THE WORLD megrendelhető a következő oldalon: 

http://www.dendropress.com/