Ültethetünk-e növényeket nyáron?

 

 

Ültethetünk-e növényeket nyáron?

 

 

TERMÉSZETESEN! Edényes növényeket a téli fagyos időszak kivételével bármikor ültethetünk, de a nyári melegben kiültetett növényeket gondosabban kell ápolnunk, mint a tavasszal, vagy ősszel kiültetetteket.

 

 

A kiültetést megelőzően érdemes növényünket a szabadföldi körülményekhez szoktatni, hiszen nem tudhatjuk, hogy a kertészetben nem tartották-e esetleg fólia, vagy árnyékoló alatt. A szoktatás általában egy hétig tart, ezidő alatt helyezzük a növényt félárnyékos helyre, vagy kisebb fák árnyékába úgy, hogy a nap járása (tehát az árnyék vándorlása!) alapján a reggeli, délelőtti nap még közvetlenül érje őt, a legforróbb, 11 órától délután 3-4-ig tartó időszakban árnyékban legyen, majd ezután ismét közvetlenül érje a napfény. A kiültetés előtti szoktatás ideje alatt minden nap alaposan öntözzük meg! 7-10 nap alatt ragyogóan hozzászokik a közvetlen, tűző naphoz, ezután mehet a végleges helyére!

 

 

A kiültetést követően az addig csak kis edényben növő gyökerek megkezdik a környező talaj átszövését, de amíg ez nem történik meg, növényünk csak az eredeti, a cserépből kapott kis földlabda készleteivel gazdálkodhat. A kertészetek az edényes növényeket minden nap öntözik, az ehhez hozzászokott kerti újoncunk bizony néhány hétig még rendszeres, kiadós öntözést igényel, amit csak akkor hagyhatunk abba, vagy csökkenthetünk, amikor a gyökerek már mélyebb talajrétegbe értek. Ez két héttől akár öt-hat hétig is tarthat.

Ezidő alatt különösen, de később is rendkívül fontos a konkurrencia távoltartása: legjobb, ha egy méter átmérőjű körben sem fű, sem gyomok nincsenek a tő körül, ezért ezt a területet sekély kapálással, sarabolással tartsuk tisztán. Az eső után már megszikkadt talajt is fontos átkapálni, mert így elvágjuk azokat a hajszálcsöveket, melyeken át a talaj víztartalma gyorsan elillanhat. A gyep különösen erős vetélytárs, hiszen a több éves fű gyökérzete nagy meleg és tartós szárazság esetén akár másfél méter mélységig is képes csonttá szárítani a talajt, a kefe sűrűségű fűgyökérzet között pedig a dísznövények gyökerei csak kínkeservesen tudnak fejlődni. A gyepbe ültetett növény akár 3-4 évet is veszíthet a tiszta területre ültetettekhez képest.

 


Szerző: Dlusztus Miklós