Chamaecyparis lawsoniana `Globus`

 

 

Kevés dísznövényfajtánk arat olyan hazai és nemzetközi sikert, mint a gömb alakú álciprus. Míg két évtizede csak a legrangosabb arborétumok és egy-egy szerencsés magángyűjtő mondhatta magáénak az újdonságot, ma már egyre több helyen csodálhatjuk meg szabályos gömbformáját, finom szürkészöld lombozatát. egyéni karakterét.

Éppen negyedszázada, 1955-ben, az ivánci csemetekert sok ezer magonca között bukkant rá Barabits Elemér az új fajtára, mely a Chamaecyparis Iawsoniana `Globus` nevet kapta. Négy év múltán húsz példányát ültették ki a Jeli Arborétumban. Az 1964. évi dortmundi kertészeti világkiállításra már szinte sztárnövényként jutott el: oklevéllel tüntették ki, az amszterdami és a bécsi városi kertészet pedig ezüstéremmel jutalmazta.

A `Globus` egy-egy idősebb példánya napjainkban a híres nyugat-európai parkok dédelgetett kincsei közé tartozik; szép egyedei láthatók például a dortmundi arborétumban és a világ egyik leggazdagabb törpefenyő-gyűjteményében, Devizes-ben (Anglia).

Anyanövényei már két méternél magasabbak. Megtartották gömbformájukat és tűrőképességük is megegyezik az alapfajéval, az oregoni álcipruséval: jól bírják a hideget, sőt a szárazságot is.

1975-ben az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet javaslatára államilag elismert fajtává nyilvánították. Igazi szépségét napsütötte helyen szoliterként, vagy kisebb csoportokban telepítve olyan örökzöldek társaságában mutatja, amelyek színben és formában kiegészítik. Különösen ajánlható a kiskertek, a fajtagyűjtemények részére. Nem terebélyesedik el a többi növény rovására. Ettől függetlenül szabad állásba ültessük. mert nehezen bírja a konkurenciát; az olyankor kissé felnyurgulhat, tojásdad alakúvá válhat. Szórt fényben enyhe félárnyékban is jól nő, de a mély árnyékot nem kedveli.

Több faiskolánk rendszeresen, bár méltánytalanul kis számban szaporítja dugványozással, és nemegyszer tévesen Globosa néven árusítja. Ez azonban nem változtat a tényen: a `Globus` egyre szélesebb körben ismert, közkedvelt, bevált fajtánk.

 

2010-ben megjelenő CONIFERS AROUND THE WORLD megrendelhető a következő oldalon:

 

http://www.dendropress.com/