Carya illinoiensis `Major` (Pekán dió: Major oltvány)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Carya illinoiensis `Major`, Pekán dió: Major oltvány növényleírásEllenálló, nagy termetű fát nevel, mely megbízhatóan és bőségesen terem! Kerekded termései kiváló ízűek!

pekán dió Észak-Amerikában honos faj, melynek termése háromszor drágább a hazai diókénál. (Meg kell jegyezzük, hogy szebb és finomabb is!) A magról nevelt pekán fák termése azonban általában sajnos többnyire nem érik be hazánkban, mert a termés /mag/ szinte biztosan a hosszú tenyészidejű fajtákról származik, általában USA-beli, vagy Dél-Afrikai termelőktől. Mindez annak ellenére, hogy egyébként a hazai adottságok mellett kiválóan fejlődő és tökéletesen télálló növényről van szó! Ugyanakkor a pekán termőterülete egészen Kanadáig felhatol, ahol az ültetvények egy része a mienknél sok esetben kedvezőtlenebb körülmények közt található! Az északi fajták korai érésűek, így ezek ott is gyönyörű termést adnak!

Ezekből az északi fajtákból kínálunk most oltványokat, melyek az ültetést követő 3. - 4. évtől már teremhetnek, ha a gondozás egyébként megfelelő (a három vesszőparipánk: gyommentesség, tápanyag, víz...).

Sok sikert kívánunk ennek a nagy jövő előtt álló, igazi kuriózumnak a termesztéséhez! Saját fajtagyűjteményünk 2021-ben hatodik éves, a fák egészségesek, gyönyörűen fejlődnek, egyeztetéssel megtekinthetők! Van egy kb 20 éves, hatalmas pekán példányunk is, ez azonban még késői fajta magonca, termésük csak kb 3 évente érik be. Lehet, hogy a globális felmelegedés ezt a gondot nemsokára megoldja...)

A Carya fajták (pekán diók) további komoly előnye, hogy azokat a Juglans regia fajtákat gyötrő diólégy nem károsítja!

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:5b

Méret:20-30

Minőség:K3

Ár : 15 000 FtElőző / következő növényünk:


« Carya illinoiensis `Mahan` MAGCSEMETE (Pekán dió: Mahan MAGCSEMETE) | Carya illinoiensis `Mandan` (Pekán dió: Mandan oltvány) »