Salix alba `Expressz` (Expressz energiafűz) - Enciklopédia

 
 

Elérhetőség: A növény jelenleg nem rendelhető

Leírás

Hazai nemesítésű energiafűz-újdonság, mely a korábban ismert, főleg külföldi (svéd, lengyel...) energiafüzekhez képest sokkal gyorsabban fejlődik, emellett pedig lényegesen kevésbé igényes. Fatömeg produkciója a jelenleg termesztett egyéb energiafüzek másfél-kétszerese, 5-6 éves korára combvastagságú törzset nevel! Nagy előnye, hogy alakja nem bokor, hanem határozott törzses fa-jellegű, így sokkal gondozásmentesebb vetélytársainál! Szárazságtűrése is kiemelkedően jó, ugyanakkor a pangó vizes, nedves, fagyzugos termőhelyeken is lendületesen fejlődik. Az MgSzH monori állomásán végzett kísérlet során az elsőéves Expressz energiafűzállomány növekménye 23 tonna volt egy hektárra vetítve, ez a hozam a harmadik évre elérte a 60 tonnát!

A füzet, mint tűzifát mi is kipróbáltuk: Frissen kivágva, a magas víztartalom miatt alkalmatlan tüzelésre. Az egy évvel korábban kivágott, csontszáraz fűzhasábok viszont meglepően magas hőértékűek! Összességében elmondható, hogy a Németh Jenő (Silvanus) által nemesített Expressz energiafűz kiváló hozamot biztosít a legkülönbözőbb termőhelyeken is, kis területtel rendelkezőknek is, akár pár darabos mennyiségben is feltétlenül ajánlott telepítésre!

Energia célú hasznosítása mellett ne feledkezzünk meg díszértékéről sem, illetve robbanás-szerű fejlődése (ez napi 5 centi is lehet!!!) miatt árnyékadó faként is ültethetjük.

Fényigény:

Nedvesség:

pH:

pH semleges

Méret:

100-160