Keresés

Malling Jet fekete ribizli, ribiszke

(Ribes nigrum `Malling Jet`)
Ez a növény jelenleg nem rendelhető.

 Nagy termetű bokor lesz, elérheti a 2 métert is, így akár kis fácskává is alakíthatjuk. Gyümölcse intenzív aromájú, lédús, július végén, augusztus elején érik, érdekessége, hogy az érett termés nagyon sokáig maradhat a bokrokon minőségromlás nélkül. Leszedve is hosszú ideig tárolható. Elsősorban lékészítésre, illetve feldolgozásra ajánlott fajta. Télállósági Zóna: 6b.

 

A fekete ribizli (Ribes nigrum) Észak-Európában és Ázsiában honos cserje, melynek gyümölcse rendkívül jótékony hatású az egészségre és az élettani folyamatok számos területére!

Elsősorban a hűvösebb, nedvesebb klímát és a termékeny talajokat kedveli, így hazánkban inkább magasan fekvő, illetve északias termőhelyeken, illetve mélyebb, hidegebb, nedvesebb völgyekben érdemes ültetni.

Világszerte számos ribizlibetegség és kártevő keserítette meg a termesztők életét, ezért komoly nemesítői munka indult meg ezen károsítók kiküszöbölése érdekében. Az erőfeszítések egyik éllovasa a Skóciai Termesztési Kutatóintézet lett, ahonnan egymás után kerültek ki az új, ellenálló és kiváló minőséget adó változatok, melyeket ma is a világ legjobb fajtái között tartanak számon! Ezek az ún. Ben... széria tagjai.

Érdekesség, hogy Finnországban komolyan foglalkoznak a zöld termésű fekete ribizlivel, mely kevésbé erőteljes aromájú és még édesebb. 

 Oroszországban, a monostorok kertjeiben már a 11. századtól termesztették, Európa egyéb részein is mintegy 400 éve foglalkoznak művelésével. Gyógyító és üdítő hatása miatt Európában és Ázsiában, sőt, Új-Zélandon is egyre komolyabb mennyiségben termesztik. Egyedül Oroszország 500.000 tonna kürüli mennyiséget állít elő évente! A II. világháború idején pl., amikor Nagy-Britanniában egyre nehezebbé vált a vitamindús gyümölcsök beszerzése, a kormány komolyan ösztönözte a termelőket a fekete ribizli termesztésének növelésére, sőt a 2 éven aluli gyermekek számára ingyen osztották a fekete ribizli préselt levét!

 

A fekete ribizli jótékony élettani hatásait csak dióhéjban soroljuk fel:

Szív és érrendszer: a gyümölcs nagy mennyiségű flavonoidot és Omega 3-at tartalmaz, ez kiváló hatású a keringési rendszerre.Csökkenti a szívmegállás és a stroke veszélyét, illetve a magas vérnyomást.

Öregedés és Rák: Rendkívül magas antioxidáns tartalma csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, mert leköti az ezt okozó szabad gyököket. Ugyanezen káros szabad gyökök felelősek az öregedési folyamatok gyorsulásáért is, így a fekete ribizliben lévő antioxidánsok az oxidatív stressz ellensúlyozásával ezeket a negatív folyamatokat is sikeresen gátolják, lassítják! 

Emésztés: Hatóanyagai elősegítik a hasznos bélflóra kialakulását és kiegyensúlyozott működését.

Immunrendszer, látás és gyulladások: A fekete ribizli kimagaslóan sok C-vitamint tartalmaz, emellett ún. fitonutrienseket, tanninokat és a nem elégszer hangsúlyozható antioxidánsokat. Mindezek jelentősen csökkentik a gyulladásokat és kifejezetten erősítik az immunrendszert, gyorsítják a gyógyulást, betegségekből való felépülést! A gyümölcs magas A-vitamin tartalma a látásra gyakorol igen jótékony hatást, az antioxidánsok a retina védelmét is segítik! A termésben lévő antociánok és tanninok antibakteriális hatást is kifejtenek, így a fertőzések leküzdésében is segítenek!

Vérképzés: A gyümölcs magas vastartalma, a kimagaslóan gazdag C-vitamin tartalommal karöltve kiválóan segíti a vérképzést, a vörös vérsejtek termelését.

Csont és fogak: A kalcium is jelentős mennyiségben van jelen a fekete ribizliben, ami beépülve erősíti a fogakat és a csontokat, illetve gátolja a csontritkulást!

Agy: Az antioxidánsok és a magas vastartalom együttes hatásaként segíti az agy jó oxigénellátottságát, ezáltal öregedési folyamatainak ellensúlyozását és élénkíti a memóriát!

Vese: Fekete ribizli lé fogyasztása csökkenti a vesében lévő és a vesekő kialakulásáért felelős oxálsav mennyiségét is!

Még lehetne sorolni a sok jótékony hatást, amit ennek az értékes gyümölcsnek köszönhetünk, de az biztos, hogy rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség és a jó közérzet fenntartásához! Főleg, ha a szabad levegőn, fizikai munkánkat nem sajnálva, vegyszerek mellőzésével, mi magunk termesztjük, szüreteljük és dolgozzuk fel az adott évre a családnak szükséges termésmennyiséget!

Fényigény: Napos helyre Félárnyékos helyre

Nedvesség: Átlagos vízigényű Vízigényes

pH: talajban nem válogat
pH semleges

USDA zóna: 3a

Méret: 20-30

Minőség: K2