Toona sinensis, syn: Cedrela sinensis (Kínai mahagóni)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Toona sinensis, syn: Cedrela sinensis, Kínai mahagóni növényleírás Kínában és Ázsia egyéb részein is őshonos fa, mely ugyanolyan hasznos, mint amilyen szép! A kínai mahagóni tavasszal vörösen kihajtó levelei nemcsak látványnak vonzóak, de finom élelmiszerként is szolgálnak, rönkjét pedig kiváló minőségű bútorok készítéséhez használják.

  Annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában már 1862-ben elültették első példányait, szinte napjainkig is annyira ismeretlen maradt, hogy még nevet sem kapott. A 90-es évekre végre felismerték rokonságát a trópusi mahagónival (miután mindkét faj a Meliaceae családba tartozik), így kínai mahagóni néven vált ismertté.

  A Toona sinensis faanyagát hazájában nem véletlenül értékelik hasonlóan nagyra, mint a Nyugat-Indiai mahagónit. Nagyon tartós, ellenálló, ugyanakkor könnyen megmunkálható fája kiválóan alkalmas a bútorkészítéshez. A templomokban pedig kellemes illata miatt füstöléshez használják.

  Nevének megfelelően Kínában honos, de megtalálható Nepálban, Indiában, Malajziában, Thaiföldön, Indonéziában és Myanmarban (Burma) is. Nagy-Britanniában ma már széleskörűen ültetik nagy díszértéket képviselő, a tavaszi kihajtáskor különösen látványos lombozata miatt.

  Fiatal levelei, főként a tavaszi első levelek, gyönyörű bronzos vörös színűek, később zöld színűre változnak. A fiatal leveleket Kínában zöldségként fogyasztják, ízük a hagymáéhoz hasonló. A bronzos, fiatal leveleket jobb ízűnek tartják, mint a zöldeket, bár sütéshez és salátákhoz ez utóbbit is előszeretettel használják, ez utóbbi kínai neve a xiang chun ya, vagy kínai toon.

 A teljesen kifejlett, 10-24 levélkepárból álló, fénylő sötétzöld levelek, 30, de akár 60 centi hosszúak is lehetnek, színük lombhullás előtt gyönyörű aranysárgára változik. A Toona sinensis-nek egy `Flamingo` nevű, csodálatosan szép, ritka fajtája is ismert, melynek levelei kihajtáskor ragyogó rózsaszínűek.

 E gyors növésű, lombhullató fa kedveli a napfényt, talajban nem válogat, kifejlett korára elérheti a 20 méteres magasságot is. Mutatós lombozata mellett a Toona sinensis júliusban édes illatú, krémszínű, lecsüngő virágzatokat is hoz, melyeket a rovarok poroznak meg. Belőlük szárnyas magokat tartalmazó toktermések fejlődnek, melyeket a fa kérgével és gyökerével együtt a hagyományos kínai orvoslásban gyógyászati célokra is használnak.

 Hazánkban mindenütt ültethető, teljesen télálló növény! Zóna: 5!

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:5a

Méret:35-50

Minőség:K3-5

Ár : 2 500 FtElőző / következő növényünk:


« Styrax japonicus (Japán hóvirágfa) | Ulmus pumila `Aurea` (Aranylevelű kínai (szibériai) törpe szil) »